За нас

За дружеството

Първото туристическо дружество в провинцията - „Родопски Турист“, е основано в град Хасково през 1900 година. Първоначално в дружеството членуват 35 души и провеждат десетки еднодневни излети из околностите на Хасково а по-късно няколкодневни екскурзии до Бачковския манастир, връх Бузлуджа и Велико Търново. След няколко години активността на дружеството секва и то преустановява дейността си.

През 1915 година в Хасково възниква клон от юношеският туристически съюз (ЮТС) именуван „Клокотница“, където членуват 62 ученици от месната смесена гимназия. На 29.07.1923 година, на събрание в читалище „Заря“ се възстановява дейността на дружеството, но под ново име. Кръщават го на най-близкият до Хасково родопски връх, като преди това сменят името му „Айдаа“ или Мечковец. По това време членовете наброяват 100 души. В годините преди 9.09.1944 активната дейност замира, но бързо се пробужда с новата власт. По препоръка на политбюро на ЦК на БКП от 1957 година, туристическото движение в България се масовизира, като се обособява БТС с централен, окръжни и градски съвети.

След 1989 година дейността продължава макар и с по-малка сила. Годините на „прехода“ не попречиха на ентусиастите да се любуват на природата из околностите на Хасково и България.
В момента има няколко клуба по интереси:

  • пешеходен
  • алпийски
  • пещерен
  • велосипеден
  • воден
  • ученици с учители

Членовете са 270.

Под шапката на туристическо дружество „Аида“ има три хижи: Кенана, Книжовник и Аида.

За сайта

Сайтът е направен и се поддържа от Траян Момков.
Тук е мястото да благодарим на Валери Абозов, който дълго време поддържаше стария сайт на дружеството.

Контакти

facebook like button