„Най-древния часовник"

„Древен слънчев часовник"Напоследък се появиха статии в електронни медии и дори печатни издания, в които пише че Мая Вапцарова е открила най-древния слънчев часовник в община Минерални бани. Той бил на повече от 5000 години (дори 10 000) и можел да измерва не само часовете, но и минутите и секундите! Мястото, където се намирал било трудно достъпно. Минавало се през много тесен проход между две скали. Имало и много змии, така че за хора без специална екипировка било немислимо да го достигнат.

Ето някои от статиите:Тракийски гроб

Ние ходихме там на 13 март 2011, за да си сверим часовниците. От тогава те са абсолютно точни, особено този на сървъра!

Дали наистина това е часовник на 5000 години, ще оставя специалистите да кажат. Но това, че е отмервал секундите, звучи несериозно.

Също така в някои статии има противоречия: твърди се, че мястото е недостъпно без специална екипировка, а са сложени снимки на човек с официални обувки. Освен да са го спуснали с хеликоптер.Маршрут до най-древния слънчев часовник

Ние се качихме от единия край, слязохме от друг, а най-лесният маршрут е този по „черния“ път до върха. На изображението в синьо е нашата следа, а „черният“ път се белее. Мястото е маркирано със знаменцето в ляво.

Обяд върху древния слънчев часовникВсъщност мястото е добре известно. Самите ние разбрахме за него чрез Интернет. Ето статията, в която още през 2010 година се говори за часовник, но там той е кръгъл: Асарът край село Ангел войвода. В горните статии се твърди, че часовникът са няколкото стъпала, издълбани в скалата, върху която някои от нас (като поетът Милен Милев) обядваха.

На върха беше ровено. Вероятно иманяри са търсили златните стрелки на Иманяри са търсили златните стрелки на древния часовникчасовника.

В една следваща статия във „24 часа" за „най-древния часовник" могат да бъдат прочетени следните цитати:

„От това, което се вижда на снимката, категорично не може да става дума за часовник, при това отчитащ минути и секунди“, коментира шефката на астрономическата обсерватория в Хасково Йоанна Кокотанекова.

„Там няма никакъв часовник. Поне не сме откривали такъв“, бе кратък археологът проф. Николай Овчаров по телефона от Норвегия.

„Тезата с часовника ми звучи абсурдно. Проучвал съм лично многократно светилището. Евентуално може да се допусне, че цитираните от вас стъпала биха могли да бъдат използвани като календар.
Според моите виждания обаче това е било жертвеник, върху който са били пренасяни животни в дар на боговете", съобщи главният уредник в Хасковския исторически музей Ирко Петров.

Още снимки от нашата разходка могат да се видят в този албум: Асарът край с. Ангел войвода

Обяд върху часовника

Останки на Асара край Ангел войвода Тракийски ниши

Тракийски ниши