Калето

Калето южно от Мечковец е малко връхче, на което най-вероятно е имало тракийска крепост. Осеяно е с камъните, от които са били построени крепостните стени.

За да стигнем до него тръгнахме от Горно Брястово. Вървяхме по пътеката, водеща до чешмата, до която има параклис.

КалетоМалко преди да се стигне чешмата се минава покрай местността „Заекът и кучето“. В момента тя представлява строителна площадка, защото през ноември догодина трябва да е завършена „Къща за гости с бюфет и ресторант“.

При чешмата, към групата ни се присъедини едно куче-турист. То неотлъчно вървя с нас по време на цялата разходка и се разделихме, чак на тръгване, когато влязохме в колата.

Калето се намира на не повече от 30 минути път от хижа Аида. От него се разкриват гледки към някои от редовните ни маршрути:

Връх Мечковец (Аида) Купена Лъва Сърница
Аида Купена Лъва Сърница

На връщане се отбихме до хижа Аида, където нашето куче-турист получи удар (с тояга, доколкото видях) от някакъв човек. Излая безпомощно и избяга настрани. Така и не разбрах защо това се случи, но кучето геройски продължи похода с нас.

Минахме по пътеката през трите чешми: Гита, Усойна и Дилянка. От последната продължихме по червената, туристическа маркировка, която води до Горно Брястово. Друг път минаваме през рудника, от където хващаме черния път до селото. Но тази година на него поставиха бариера или по-точно врати с мрежа, които се заобикалят трудно, особено от хора, които не са тренирали Кунг-Фу. Ето защо в бъдеще най-вероятно ще следваме маркировката, макар че по нея пътеката е с около 100 метра по-дълга. Доколкото разбрах Аврамов и Мата последно са опреснявали маркировката, за което им благодарим.

Ето ги и двете следи: лявата е по маркировката, а дясната през рудника.

Чешма Дилянка GPS track следа